Blog

CO-Vrij-certificering

Loomans heeft het CO-Vrij-certificering behaald!

We hebben u al eerder verteld over de nieuwe regels voor het installeren, onderhouden en repareren van uw gashaard of -kachel. Deze regeling is op 1 april 2023 van start gegaan en wordt volledig uitgelegd in onze blog ‘Wij zijn klaar voor de ingang van de CO-certificering op 1 april’. Lees hier uitgebreid wat deze regeling precies voor u verandert en waar u in de toekomst rekening mee moet houden als het gaat om uw gashaard of -kachel.

Lees verder
haard actie

Een haard laten installeren in de zomer? Met onze actie een uitstekend idee!

Nu de zomer net is begonnen en u heerlijk kunt genieten van het warme weer, denkt u waarschijnlijk niet meteen aan gezellige avonden voor de openhaard. Toch is nu een uitstekend moment om een openhaard aan te schaffen. Het uitkiezen en laten installeren van een gas-, hout- of elektrische haard is namelijk een proces wat best wat tijd in kan nemen, waardoor het eigenlijk te laat is als u deze in de wintermaanden begint. Richting de herfst merken we bij Loomans al dat de haarden steeds meer in trek raken en dat de wachttijd hierdoor al begint op te lopen. Denk daarom vooruit, zodat u tijdens de eerste koude dagen en donkere avonden direct kunt genieten van de warmte en esthetische waarde van uw nieuwe haard!

Lees verder
gashaard ombouwen elektrische haard

Wilt u uw gashaard ombouwen naar een elektrische haard?

We horen het veel: met de huidige gasprijzen wordt het steeds aantrekkelijker om alternatieve verwarmingsoplossingen te overwegen. Een populaire optie is het ombouwen van een gesloten gashaard naar een elektrische haard. Hoewel dit mogelijk is, is het belangrijk om te weten dat dit proces niet altijd eenvoudig is. In deze blog bespreken we de mogelijkheden en overwegingen bij het ombouwen van een gashaard naar een elektrische haard zodat u voorbereid bent op de bijkomstigheden en een afgewogen keuze kunt maken.

Lees verder
brandhoout haard

Welk hout is het beste voor uw haard?

Wilt u optimaal genieten van de sfeer en warmte die een haard met knisperend hout met zich meebrengt? Dan is het essentieel om het juiste hout te gebruiken voor het stoken. We hebben al eerder de essentie van het stoken van droog hout uitgelegd, in deze blog gaan we dieper in op de soorten hout die het meest geschikt zijn voor uw haard of kachel. Zo kunt u elke avond genieten van het mooiste vlammenspel.

Lees verder
co-certificering

Wij zijn klaar voor de ingang van de CO-certificering op 1 april

Mocht het u ontgaan zijn: vanaf 1 april aanstaande is het nodig voor bedrijven die gas gestookte toestellen plaatsen en onderhouden om over een CO-certificering te beschikken. Dit geldt niet alleen voor bedrijven die werken met gashaarden en -kachels, maar ook voor andere gas gestookte toestellen zoals cv-ketels en dergelijken. De overheidscampagnes draaien volop om u als consument of ondernemer op de hoogte te stellen van de ingang van de nieuwe regelgeving. Wij geven u hier in deze blog graag wat meer informatie, zodat u weet waar u aan toe bent bij Loomans.

Lees verder
binnenwerk garantie

Een scheur in het binnenwerk: valt dit onder de garantie?

Wanneer er iets mis is met uw kachel, is het fijn om te weten welke reparaties er wel en niet onder de garantie vallen. Een scheur in het binnenwerk van een kachel is een lastige kwestie. Het binnenwerk dient als bescherming van het casco van de kachel en bestaat meestal uit een bodemplaat, zijplaten, een achterwand en een remplaat. Het binnenwerk is gemaakt van vuurvast materiaal zoals vuurvast beton of vermiculiet. Sommige materialen hebben het nadeel om sneller krom te trekken, zoals gietijzer, of te breken bij blootstelling aan hitte in combinatie met vocht. We adviseren u natuurlijk graag over de beste keuze in uw situatie.

Lees verder
droog haardhout

Droog haardhout: essentieel voor een goed vuurtje?

In de winter is het heerlijk om de openhaard of houtkachel een avondje aan te zetten voor extra warmte en gezelligheid. Voor een zo mooi mogelijk vlammenspel, met natuurlijk zo min mogelijk vervuiling, is het van belang dat u dit op een correcte manier doet. We hebben al eerder uitgelicht hoe u dit op de juiste manier doet. In deze blog geven we u meer informatie over het drogen van hout en het belang van stoken met droog haardhout.

Lees verder
gashaard gasprijzen

Is een gashaard nog een goed idee met deze gasprijzen?

We krijgen vaak de vraag of het met de huidige gasprijzen nog rendabel is om een gashaard in huis te halen. Hiervoor is het nodig om te weten hoeveel een gashaard verbruikt. Hier is helaas geen standaardantwoord op. Dit kan namelijk variëren door onder andere het volgende: het vermogen van de haard, de grootte van de te verwarmen ruimte en uw eigen stookgedrag. Het kan namelijk zo zijn dat u de gashaard doorgaans op een lage stand heeft staan terwijl hij bij een ander elke avond voluit aan staat. Maar zit er qua kosten een groot verschil tussen een elektrische haard en een gashaard? We vertellen het u hier!

Lees verder
ecodesign 2022 wetgeving

Loomans voldoet aan de EcoDesign 2022 wetgeving

Per 1 januari 2022 is de EcoDesign 2022 wetgeving van start gegaan. Vele jaren was er onduidelijkheid over de wet- en regelgeving omtrent houtkachels en -haarden. Eindelijk is er nu in Europa, en dus ook hier in Nederland, een duidelijke wetgeving die bepaalt welke impact een houtkachel of -haard op de uitstoot van CO2 mag hebben. Bij Loomans voldoen al onze houtkachels- en haarden aan de EcoDesign 2022 wetgeving. Zo kunt u onbezorgd genieten van de warmte in huis en bent u verzekerd van een kachel met een hoog rendement van zelfs 80 tot 90%.

Lees verder
alles over pelletkachels

Alles wat u moet weten over een pelletkachel

Nu de gasprijzen enorm zijn gestegen, en blijven stijgen, merken we dat de vraag naar pelletkachels en houthaarden weer toeneemt. Er komen best wat regels waar u rekening mee moet houden kijken bij het plaatsen van een pelletkachel en het bijbehorende rookkanaal. Wat mag wel en niet? We vertellen u hier graag alles over de regelgeving rondom het plaatsen van een haard.

Lees verder
anti-stook-activisten

Waarom stokers en anti-stook-activisten hetzelfde willen

De laatste tijd horen we steeds vaker dat anti-stook-activisten in actie komen om ons heen. De bezwaren tegen het stoken komen voort uit de vervuiling en de overlast die het hout stoken kan veroorzaken. Die bezwaren begrijpen we niet alleen, die delen we. Het zou mooi zijn als we onze krachten konden bundelen en samen konden staan voor de echte oplossing: zorgen dat iedereen correct hout stookt zodat de overlast en uitstoot wordt voorkomen.

Lees verder
kachelruit schoon

Hoe maak ik mijn kachelruit weer zo goed als nieuw?

Een kachelruit reinigen is eenvoudig, mits u de juiste middelen gebruikt. Speciale kachelruitreiniger weekt de aanslag los waarna het makkelijk te verwijderen is. Om dit grondig aan te pakken begint u met het volledig inspuiten van de ruit. Laat de reiniger minstens een minuut intrekken waarna u met keukenpapier de ruit kunt schoonmaken.

Lees verder
Nieuwe wetten omtrend installatie kachels en haarden

Nieuwe wetten omtrent installatie kachels en haarden

Een houtgestookte haard of houtkachel is niet alleen sfeervol, het is ook een goedkope, gedegen manier van verwarmen die energiekosten kan verlagen. Dat is dan ook een van de redenen dat steeds meer consumenten kiezen voor de installatie van hout, pellet en gashaarden. De vraag is enorm gestegen in de afgelopen jaren en om consumenten de zekerheid te bieden dat een installateur over de juiste kunde beschikt, wordt er een nieuwe wetgeving ingevoerd rondom kachels en haarden.

Lees verder
regelgeving aansluiten houthaarden

Regelgeving aansluiten houthaarden

Niks haalt zo veel sfeer, gezelligheid en warmte in huis als een houthaard. Niet gek dus dat ze razend populair blijven. In de meeste oudere huizen is nog een rookkanaal aanwezig, wat het installeren van een houthaard een stuk makkelijker maakt. Wel is het belangrijk om eerst te (laten) keuren of het huidige rookkanaal geschikt is voor de houthaard of dat er een renovatie nodig is.

Lees verder

Loomans Haarden & Kachels wenst u warme feestdagen

2021 was wederom een heftig jaar rondom COVID-19, voor iedereen. Loomans Haarden & Kachels heeft er alles aan gedaan om haar klanten zo goed mogelijk te blijven helpen bij de keuze voor een kachel of openhaard. Maak alvast een afspraak in onze showroom voor later. In deze blog geven we u enkele tips ter voorbereiding van uw bezoek aan onze showroom.

Lees verder
houthaard

Gasprijzen stijgen, houthaard een mogelijk alternatief?

Mogelijk leiden de stijgende gasprijzen ertoe dat meer gebruikers over willen gaan op bijvoorbeeld een houthaard om kosten te besparen. Wat levert een houthaard nog meer op ten opzichte van een gashaard?

Lees verder
milieuvriendelijke bio-ethanol haard

Een milieuvriendelijke bio-ethanol haard in uw huis

Een haard maakt de sfeer in uw woonkamer natuurlijk een stuk gezelliger. Maar niet ieder huis heeft tegenwoordig nog een schoorsteen, en een rookkanaal aanleggen moet omkoofd worden met brandwerend materiaal en dat kost tijd. Wanneer u geen rookkanaal wilt plaatsen, is een haard die brandt op bio-ethanol ook een goede oplossing. Bij Loomans Haarden & Kachels weten we dat deze in de afgelopen jaren een stuk veiliger zijn geworden, en daarom perfect passen bij u in huis!

Lees verder
oude haard vervangen

Laat uw open haard ombouwen tot inzethaard!

Een oude open haard is prachtig, maar heeft natuurlijk ook nadelen. Zo kunnen echte haarden behoorlijk gaan stinken en verstopt het roet soms zelfs uw moderne ventilatie. En omdat de hele dag de ramen open te laten staan en uw gordijnen te wassen is ook geen aantrekkelijke oplossing. Gelukkig is het simpel om uw klassieke open haard te vervangen voor een modernere versie.

Lees verder
gratis gloeibed verlichting

Profiteer t/m 7 augustus 2021 van gratis Symbio gloeibed-verlichting!

Een gashaard heeft veel voordelen als het aankomt op onderhoud. Maar de aanblik is vaak minder sfeervol dan bij een echte houthaard of -kachel. Met de Symbio gloeibed-verlichting van Faber Haarden heeft u toch het gevoel dat u de houtblokken uit de schuur kunt halen: deze verlichting lijkt op gloeiende houtskool, wat zorgt voor veel sfeer. Deze verlichting krijgt u deze maand gratis bij de aankoop van een Faber MatriX haard!

Lees verder
Gashaard propaangas

Modern verwarmen met propaangas

Een haard of kachel zorgt voor veel sfeer in uw nieuwbouwhuis, maar wordt steeds vaker verwarmd door gas. Dat levert wel wat vragen op: wat doe ik met mijn gashaard als mijn huis van het gas af moet? Nu Nederland steeds minder aardgas gaat gebruiken, is het slim om al vroeg op zoek te gaan naar alternatieven. U kunt uw nieuwbouwwoning daarom ook verwarmen met haarden en kachels die zijn aangesloten op propaanflessen.

Lees verder
Richtlijnen zuinige haarden en kachels

Nieuwe richtlijnen maken onze haarden en kachels nog zuiniger

Voor de haarden en kachels van Loomans gelden sinds een jaar nieuwe regels om ze …

Lees verder