Hoe maak ik mijn kachelruit weer zo goed als nieuw?

Over het algemeen blijft een kachelruit voor een lange tijd schoon als u uw houtkachel of -haard op de juiste manier stookt. Toch is het lastig te voorkomen dat uw kachelruit eens vies wordt. Vindt u aanslag op uw ruit? Dat is dat een teken van een onvolledige verbranding. Wij leggen hier graag voor u uit hoe u deze weer zo schoon mogelijk krijgt. Een vieze kachelruit is namelijk zonde van uw mooie houtkachel.

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals gezegd is de kans op een vieze kachelruit nihil als alle aspecten rondom het stoken kloppen. De aanslag geeft aan dat er iets in het proces van het stoken van uw kachel misgaat. Zorg dat uw installatie in orde is en u precies weet hoe uw kachel werkt. Let goed op of uw kachel niet knijpt. Dat wil zeggen: neem niet te veel zuurstof weg door de luchttoevoer dicht te zetten. Hierdoor wordt de verbranding onvolledig. Daarnaast is het essentieel dat u droog, onbewerkt hout stookt. Vermijd hout wat bewerkt is met olie of verf, of waar andere reststoffen op te vinden zijn.

Behandel met de juiste middelen

Een kachelruit reinigen is eenvoudig, mits u de juiste middelen gebruikt. Speciale kachelruitreiniger weekt de aanslag los waarna het makkelijk te verwijderen is. Om dit grondig aan te pakken begint u met het volledig inspuiten van de ruit. Laat de reiniger minstens een minuut intrekken waarna u met keukenpapier de ruit kunt schoonmaken. Doordat al het vuil van de ruit is verwijderd is de ruit weer glad en zullen er minder roetdeeltjes in het gevolg aan blijven hangen.

Is het zover gekomen dat u nu met een ingebrande ruit zit? Schaf dan staalpolish aan om het probleem aan te pakken. Ook dit kunt u inwrijven met wat keukenpapier. Schenk een klein scheutje staalpolish op het papier en wrijf dit grondig in. Laat dit middel ook minstens een minuut intrekken en verwijder daarna de taaie aanslag. Hierna kunt u weer genieten van een heldere ruit zonder krasjes.

Oplossingen vanuit huis

Wilt u uw kachelruit schoonmaken met iets wat u al in huis heeft? Dan kunt u proberen de ruit te reinigen met as of thee. Bij beiden geldt: maak het keukenpapier vochtig en dompel deze in de witte as van de kachel of in een kop thee. Wrijf vervolgens de aanslag van de ruit los en haal de laatste sporen op de ruit weg met nat krantenpapier. Deze methode kan alleen gebruikt worden voor het schoonmaken van houtkachels of -haarden, niet bij een elektrische kachel of een gaskachel.

kachelruit schoon

Laat u adviseren door Loomans

Bent u benieuwd naar de beste middelen? Wij adviseren u graag over het aanschaffen van kachelruitreiniger. Voor het reinigen van een elektrische kachel of een gaskachel heeft u namelijk andere middelen nodig dan bij het aanpakken van een houtkachel of -haard. Let altijd goed op of u het juiste schoonmaakmiddel te pakken heeft. We helpen u graag met het onderhouden van uw kachel of haard zodat u weer snel kunt genieten van het mooie vlammenspel achter de blinkende ruit.