Nieuwe wetten omtrent installatie kachels en haarden

Een houtgestookte haard of houtkachel is niet alleen sfeervol, het is ook een goedkope, gedegen manier van verwarmen die energiekosten kan verlagen. Dat is dan ook een van de redenen dat steeds meer consumenten kiezen voor de installatie van hout, pellet en gashaarden. De vraag is enorm gestegen in de afgelopen jaren en om consumenten de zekerheid te bieden dat een installateur over de juiste kunde beschikt, wordt er een nieuwe wetgeving ingevoerd rondom houtkachels.

Kwaliteit waarborgen

Vanuit het ministerie is er gewerkt aan een nieuw besluit, zodat de consumenten zekerheid krijgen en de kwaliteit wordt gewaarborgd van het installeren en onderhouden van gastoestellen en houtkachels. Dit heeft allemaal te maken met het groeiende aantal koolmonoxide ongevallen in Nederland. Met deze nieuwe wetten hopen ze het grootste deel van deze ongelukken te voorkomen.

Verplicht voor de haardenbranche

Per 1 januari 2023 wordt er vanuit de wetgeving een nieuwe wettelijke CO-certificering ingevoerd. Deze CO-certificering is per 1 januari 2023 verplicht voor bedrijven in onder andere de haardenbranche. De werkzaamheden die onder deze wet vallen zijn:

  • Het uitvoeren van onderhoud aan bestaande gasverbrandingtoestellen, verbrandingsluchttoevoervoorzieningen of rookgasafvoervoorzieningen;
  • Het uitvoeren van reparatiewerkzaamheden aan bestaande gasverbrandingstoestellen, verbrandingsluchttoevoerzieningen of rookgasafvoervoorzieningen;
  • Het installeren van gasverbrandingtoestellen, verbrandingsluchttoevoervoorzieningen of rookgasafvoervoorzieningen;
  • Werkzaamheden moeten uitgevoerd kunnen worden door een vakbekwaam persoon.

Erkende specialisten bij Loomans

Als u gastoestellen of houtkachels wilt installeren of repareren is het dus van belang dat een gecertificeerd bedrijf de installatie of reparatie uitvoert. Bij Loomans Haarden & Kachels kunt u rekenen op de ondersteuning en expertise van erkende specialisten om uw houtkachels of gastoestellen veilig aan te sluiten. Aangezien we werken met vuur, staat veiligheid bij ons voorop. Met onze kennis en ervaring houden we ons aan de wetten. We zijn daarom ook officieel erkend door de Nederlandse Haarden en Kachelbranche.

Nieuwe wetten omtrend installatie kachels en haarden

Specialist in haarden of kachels nodig?

Wilt u graag een van onze haarden of kachels in huis halen? Bekijk in alle rust ons assortiment of u kunt altijd een vrijblijvende offerte aanvragen en onze showroom bezoeken. Mocht u nog vragen hebben? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen en kunnen we kijken wat we voor u kunnen betekenen.