Regelgeving aansluiten houthaarden

Niks haalt zo veel sfeer, gezelligheid en warmte in huis als een houthaard. Niet gek dus dat ze razend populair blijven. In de meeste oudere huizen is nog een rookkanaal aanwezig, wat het installeren van een houthaard een stuk makkelijker maakt. Wel is het belangrijk om eerst te (laten) keuren of het huidige rookkanaal geschikt is voor de houthaard of dat er een renovatie nodig is. Zo weet u zeker dat het rookkanaal aan alle eisen voldoet en u met een gerust hart kan genieten van uw nieuwe haard. Hieronder beschrijven we de drie belangrijkste aspecten van een rookkanaalkeuring.

Het materiaal

Let bij het keuren goed op het soort materiaal van het rookkanaal. De houthaarden van vandaag de dag kunnen een hogere temperatuur bereiken dan ouderwetse haarden. Het is hierom mogelijk dat het rookkanaal de hoge temperaturen niet aan kan en vervangen moet worden.

De kwaliteit

De kwaliteit van het rookkanaal is het middelpunt van de keuring. Door het jarenlange gebruik, en het stilliggen hiervan, kan het zo zijn dat het materiaal van het rookkanaal is beschadigd. Mocht dit het geval zijn, dan is er een verhoogd risico op schoorsteenbranden door het opgehoopte roet in de beschadigde wanden. Een schoorsteen moet van de binnenkant glad zijn en mag niet lekken.

De omvang

Bij de omvang van het rookkanaal zijn er twee belangrijke punten: de lengte en de diameter. Als we het hebben over de lengte moet het rookkanaal ten minste 3,5 meter lang zijn en een halve meter boven de nok van het dak uitkomen. Om de trek te optimaliseren moet een rookkanaal ten alle tijden een stijgende lijn en zo min mogelijk bochten hebben. Kunt u bochten niet voorkomen? Dan mogen ze niet meer dan 45° zijn. Het is belangrijk dat de buizen in de bochten goed op elkaar aangesloten zijn, om lekkages te voorkomen. Houdt er daarnaast rekening mee dat de schoorsteen op minimaal 1 meter van het dak (of perceelgrens) van de buren staat. Bij een haard met rookgas zijn schoorstenen alleen toelaatbaar als open gas-houthaarden met ventilator zijn aangesloten.

Let bij het aansluiten van uw houthaard goed op de diameter van het rookkanaal. Het kan voorkomen dat de diameter niet aansluit op het type haard wat u hierop wilt aansluiten. Ons advies is dan ook om bij het installeren van een haard een van onze specialisten uw rookkanaal te laten keuren. Zo weet u zeker dat u veilig uw nieuwe haard aan kan steken.

Wat is er nog meer belangrijk?

Als het rookkanaal grondig is onderzocht en goedgekeurd moet u nog met het volgende rekening houden:

  • Zorg voor een hittebestendige ondergrond rondom uw schouw. Heeft u die niet? Gebruik hiervoor dan een vloerplaat;
  • Stook schoon hout en onderhoud uw schoorsteen. Laat minimaal jaarlijks een schoorsteenveger uw haard en rookkanaal schoonmaken;
  • Zorg dat er rondom uw kachel voldoende ruimte vrij is. Reken voor de voorkant op zijn minst 80 cm, en naast de zijkanten 40 cm.
regelgeving aansluiten houthaarden

 

Veilige haard

Overweegt u om een houthaard aan te schaffen? Bij ons kunt u terecht voor al uw vragen en opmerkingen. Wij zorgen graag voor een passend advies. Kom langs in onze showroom of neem telefonisch contact met ons op, onze adviseurs staan dagelijks voor u klaar. Bent u benieuwd naar het prijskaartje? Op onze website kunt u vrijblijvend een offerte aanvragen. Wie weet zit u al snel warm voor uw nieuwe haard.