Waarom stokers en anti-stook-activisten hetzelfde willen

De laatste tijd horen we steeds vaker dat anti-stook-activisten in actie komen om ons heen. De boodschap dat iedereen moet stoppen met hout stoken is de kern van de uitlatingen. Niet realistisch, vinden wij. De bezwaren tegen het stoken komen voort uit de vervuiling en de overlast die het hout stoken kan veroorzaken. Die bezwaren begrijpen we niet alleen, die delen we. Het zou mooi zijn als we onze krachten konden bundelen en samen konden staan voor de echte oplossing: zorgen dat iedereen correct hout stookt zodat de overlast en uitstoot wordt voorkomen. We vertellen u hier hoe we dat kunnen bereiken.

De voorbereiding

Als een houtkachel overlast veroorzaakt, komt dat eigenlijk altijd door de stoker. Als stoker is het uw taak om dit correct aan te pakken. Wanneer degene die de kachel aanmaakt dit op de juiste manier doet, zouden er geen problemen moeten ontstaan en is de uitstoot en overlast minimaal of zelfs niet aanwezig. Zorg als eerste dat de schoorsteen of kachelpijp schoon is. Dit draagt bij aan een goede verbranding waardoor er geen verbrandingsresten de lucht in komen. Streeft u naar helemaal geen uitstoot? Installeer dan een goede katalysator. Hierdoor vindt er alleen een warmteverplaatsing plaats aan het einde van de schoorsteen.

De conditie van het hout

Het hout wat u in de kachel gooit maakt het verschil. U kunt het beste gaan voor loofhout met weinig hars. Gebruik enkel onbehandelde stukken hout waar geen verf, lijm of andere chemicaliën op te vinden zijn. Het is van belang dat dit hout droog is. Vocht in hout zorgt er namelijk voor dat er tijdens de verbranding veel rook uit wordt gestoten. Koopt u geen kachelhout maar kapt u zelf? Dan is het nodig om hout minstens twee jaar buiten overdekt in de wind te laten drogen. Na deze periode is er zo veel vocht uit het hout getrokken dat het droog genoeg is om rookwolken te voorkomen. Benieuwd naar de hoeveelheid vocht in uw hout? Met een vochtmeter, die in het hout wordt gestoken, kunt u nauwkeurig bekijken in welke staat uw hout is.

Gebruik voor optimaal resultaat de Zwitserse aansteekmethode

Idealiter wordt het hout opgestapeld volgens de Zwitserse aansteekmethode. Dit wil zeggen: begin de stapel met de grootste blokken onderaan, en werk in platte rijen naar boven, waar de kleinste blokken komen te liggen. Hierdoor wordt een soort evenredige Pyramide-vorm gecreëerd. Doordat het hout hierdoor geleidelijk wordt opgewarmd, verbrand het hout op een hoge temperatuur. Dit is nodig voor een schone verbranding. Let bij het aansteken van de kachel ook op het weer. Als het windstil of mistig is, is de kans op overlast groter.

Onze neuzen staan dezelfde kant op

Er zijn al reeds maatregelen getroffen tegen het verkeerd stoken van hout. Stokers die herhaaldelijk de fout in gaan en niet willen verbeteren krijgen een stookverbod opgelegd. Relatief vervuilende producten zoals open haarden en tuinkachels worden niet meer aangeboden of gestookt. Dit is een mooi begin van het voorkomen van overlast en uitstoot. Als u als stoker bovenstaande tips volgt, stookt u schoon, veilig en zonder overlast. En dat is wat we natuurlijk allemaal willen bereiken. De vraag is namelijk niet of het verboden moet worden, het probleem ligt vooral bij hoe er gestookt wordt. En dat kunnen we zelf oplossen. Heeft u nog vragen over het correct stoken van uw houtkachel? Neem dan eens contact met ons op, voorkomen is namelijk beter dan genezen.

Zwitserse aansteekmethode