Droog haardhout: essentieel voor een goed vuurtje?

In de winter is het heerlijk om de openhaard of houtkachel een avondje aan te zetten voor extra warmte en gezelligheid. Voor een zo mooi mogelijk vlammenspel, met natuurlijk zo min mogelijk vervuiling, is het van belang dat u dit op een correcte manier doet. We hebben al eerder uitgelicht hoe u dit op de juiste manier doet. In deze blog geven we u meer informatie over het drogen van hout en het belang van stoken met droog haardhout.

Met welk houtsoort kunt u het beste stoken?

U kunt met best veel soorten hout goed uit de voeten. Zowel hard- als zachthout is geschikt voor de openhaard, hoewel hardhout u mooiere vlammen geeft en de kolen hierbij langer blijven gloeien. De energiewaardes van hard- en zachthout komen op hetzelfde neer; met het enige verschil dat zachthout sneller opbrandt. Zachthout zal dus in een kortere tijd relatief meer warmte afgeven, terwijl u van hardhout langer stookplezier heeft. Is er veel hars aanwezig op het hout waarmee u wilt gaan stoken? Hoewel het erg goed brandt, zorgt het voor een snellere vervuiling van uw rookkanaal. U kunt onder andere stoken met essenhout, berkenhout, eikenhout, beukenhout en elzenhout.

Goed haardhout is droog

Of u nu hard- of zachthout stookt, haardhout moet vooral droog zijn. Hoe droog hout is, wordt berekend door het percentage vocht wat nog in het hout zit. Als hout net is gekapt, heeft het een vochtigheidspercentage van ongeveer 50%. Legt u hout 1 jaar te drogen, blijft hier nog ongeveer 20% van over. Na 2-3 jaar drogen komt dit uit tussen de 12% en 15%. Wilt u optimaal stoken? Dan doet u dat met hout wat een vochtigheidspercentage heeft van onder de 20%. De energiewaarde neemt bij een hoger vochtigheidsgehalte namelijk enorm af. Vochtig hout veroorzaakt veel rookontwikkeling en dus vervuiling van uw rookkanaal. Ook het vlammenspel, wat juist de sfeer veroorzaakt, is minimaal en het is lastig om het vuur op gang te houden.

Hoe kunt u hout zelf drogen?

Stoken met droog hout is dus essentieel om het meeste uit uw openhaard te halen. Droogt u zelf uw hout? Houd dan rekening met de volgende punten:

  1. Het hout moet beschut van de regen liggen;
  2. Het hout mag de grond niet aanraken om vochtoptrek te voorkomen. Doe dit bijvoorbeeld door het hout op pallets te plaatsen;
  3. Leg het hout op een plek waar het waait, zo droogt het hout sneller.

Geniet optimaal van uw houtkachel

Wij raden u aan om hout buiten te laten drogen onder een afdak. Legt u hout binnen in een schuur? Dan ontstaat de kans op schimmelvorming. Volg bovenstaande tips voor het mooiste vlammenspel in uw openhaard. Heeft u nog vragen over correct stoken of hoe u het beste uw hout kunt drogen? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. Samen met Loomans haalt u het meeste uit uw houtkachel of -haard.