Is een gashaard nog een goed idee met deze gasprijzen?

We krijgen vaak de vraag of het met de huidige gasprijzen nog rendabel is om een gashaard in huis te halen. Hiervoor is het nodig om te weten hoeveel een gashaard verbruikt. Hier is helaas geen standaardantwoord op. Dit kan namelijk variëren door onder andere het volgende: het vermogen van de haard, de grootte van de te verwarmen ruimte en uw eigen stookgedrag. Het kan namelijk zo zijn dat u de gashaard doorgaans op een lage stand heeft staan terwijl hij bij een ander elke avond voluit aan staat. Maar zit er qua kosten een groot verschil tussen een elektrische haard en een gashaard? We vertellen het u hier!

Hoeveel stookt u?

Om u een beetje een beeld te geven over wat u kwijt zou zijn als u gebruik maakt van een gashaard, gaan we uit van een gemiddeld vermogen. Een kleinere gashaard heeft een vermogen rond de 4kW, terwijl grotere gashaarden een vermogen kunnen hebben van 12kW. Een gemiddelde woonkamer bedraagt ongeveer 92m3. Een gashaard met een gemiddeld vermogen die vol open staat verbruikt ongeveer 1 kuub gas per uur. We kunnen dus concluderen dat het gasverbruik volledig afhangt van uw eigen stookgedrag. Hoeveel u moet stoken om de ruimte warm te houden kan zelfs liggen aan de isolatie van uw woning. Voor een gemiddeld inzicht in de kosten gebruiken we de volgende berekening:

  • Gasprijs: 1,45 per m3 (aan de hand van het energieplafond van oktober 2022)
  • 1 kW warmte: 0,15 m3 gas
  • Rendement gashaard: 90%

Hiermee komen we op de volgende formule:

Kosten per uur = (verbruik per kWh x 110%) x (0,15m3 x gasprijs per m3)

Kosten per avond = kosten per uur x 4

Kunt u beter een elektrische haard aanschaffen?

De kosten van een gashaard heeft u dus deels zelf in de hand. De kosten van een elektrische haard bedragen op dit moment €0,40 per kW uur. Met een gebruik van 2,1 kW komt u hier mee op €0,84 per uur. Voor een avond (4 uur) stoken betaalt u dus al ruim €3,-. Goed om te weten: doordat elektrische haarden tot maximaal 2 kW per uur verwarmen, is een gashaard dankzij zijn capaciteit altijd efficiënter als lokale verwarmer.

Een gashaard is dus zelfs in deze tijden een uitstekend idee. Kijk goed op het energielabel van uw gashaard. Het vermogen, rendement en verbruik staan hierop aangegeven zodat u zeker bent van een gashaard waarbij er zo weinig mogelijk warmte verloren gaat. Al onze gashaarden hebben een rendement boven de 80%. Zo stookt u niet voor niks!

Kies voor warmte en sfeer met een gashaard

Bij Loomans bouwen we de mooiste kachels en haarden met een zo goed mogelijk energielabel. Zo kunt u uw woning blijven verwarmen met onze mooie sfeermakers. Niks is namelijk zo knus als een avondje voor de haard. Wilt u graag meer informatie over de kosten van uw gashaard? Wij denken met u mee en voorzien u graag van een professioneel advies. Neem gerust contact met ons op, of kom langs in onze showroom in Eindhoven. Wij staan elke werkdag voor u klaar.