Loomans voldoet aan de EcoDesign 2022 wetgeving

Per 1 januari 2022 is de EcoDesign 2022 wetgeving van start gegaan. Vele jaren was er onduidelijkheid over de wet- en regelgeving omtrent houtkachels en –haarden. Eindelijk is er nu in Europa, en dus ook hier in Nederland, een duidelijke wetgeving die bepaalt welke impact een houtkachel of -haard op de uitstoot van CO2 mag hebben. Bij Loomans voldoen al onze houtkachels en -haarden aan de EcoDesign 2022 wetgeving. Zo kunt u onbezorgd genieten van de warmte in huis en bent u verzekerd van een kachel met een hoog rendement van zelfs 80 tot 90%.

Wat bepaalt de EcoDesign 2022 wetgeving?

Deze wetgeving is in het leven geroepen om de uitstoot van CO2 bij het verwarmen van woningen en bedrijfspanden te verminderen. Er is gekeken naar de impact die houtkachels- en haarden hebben op het milieu, hoeveel uitstoot van fijn stof er vrij komt en het lage rendement dat de meerderheid van de oudere houtkachels hebben. De te hoge uitstoot van fijn stof onder de oudere houtkachels en -haarden (die niet voldoen aan de richtlijnen van de wetgeving) heeft een negatieve impact op het milieu.

Ook is het rendement van die kachels niet hoog genoeg, waardoor er te veel warmte verloren gaat tijdens het stoken. Neem als voorbeeld een open haard die een rendement heeft van maar 10 tot 20%, terwijl onze houtkachels- en haarden maar liefst 80 tot 90% van de warmte overhouden. Dit wil zeggen dat de oude kachels te veel uitstoot veroorzaken voor te weinig warmte.

Wat hebben we veranderd?

Verandering begint bij de fabrikanten. Het is onze taak u te ontzorgen met kachels en haarden die volledig aan de EcoDesign 2022 wetgeving voldoen. En dat hebben we gedaan. De kachels en haarden die voldoen aan deze wet hebben een rendement van 75% of hoger en stoten minder dan 40 mg per kubieke meter fijn stof uit. De bedoeling is dat uiteindelijk iedereen zijn of haar woonkamer, slaapkamer of kantoor verwarmt met een kachel of haard die voldoet aan deze wetgeving.

Wat kunt u doen?

Het bestaan van deze kachels is de eerste stap: nu is het de volgende stap dat oude haarden worden vervangen. Schaft u een nieuwe houtkachel of -haard aan? Let dan goed op het rendement en de uitstoot van fijn stof. Een fabrikant is altijd verplicht om deze gegevens in een testrapport te vermelden bij het product. Heeft u thuis een kachel of haard die ouders is dan 5 jaar? Dan is het zaak om hiervan het testrapport te bekijken om te controleren of deze voldoet aan de nieuwe wetgeving.

Kies voor sfeer en gezelligheid met Loomans

De kachels en haarden van Loomans voldoen stuk voor stuk aan deze wetgeving. Wij vinden het belangrijk dat we kunnen blijven genieten van de gezelligheid, sfeer en warmte die een kachel met zich meebrengt zonder het milieu te veel te belasten. Wilt u graag meer informatie over correct stoken, de juiste kachels en haarden of onze collectie en de mogelijkheden voor u? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met u mee over de beste manier van verwarmen bij u in huis.