Alles wat u moet weten over een pelletkachel

Nu de gasprijzen enorm zijn gestegen, en blijven stijgen, merken we dat de vraag naar pelletkachels en houthaarden weer toeneemt. Er komen best wat regels waar u rekening mee moet houden kijken bij het plaatsen van een pelletkachel en het bijbehorende rookkanaal. Wat mag wel en niet? We vertellen u hier graag alles over de regelgeving rondom het plaatsen van een haard.

De uitmonding van het rookkanaal

De meeste onduidelijk gaat over de regels rondom de uitmonding van het rookkanaal. We zien vaak dat hier iets te makkelijk over gedacht wordt, terwijl er wel degelijk scherpe regels aan verbonden zijn. Het kan namelijk makkelijk misgaan als deze op een verkeerde manier gemonteerd wordt. Voorkom onveilige situaties en overlast en lees u goed in.

  1. Het is wettelijk verboden om een geveluitmonding te plaatsen bij een pelletkachel. De schoorsteen moet boven de nok van het dak uitsteken en moet tevens bevestigd zijn aan de hoofddraagconstructie van de woning of het gebouw.
  2. Er mag geen open haard of gesloten houtkachel aangesloten worden op een gecombineerd rookkanaal. Het rookkanaal moet daarnaast ook een minimale lengte van 4 meter hebben.
  3. Het rookkanaal van een pelletkachel of houthaard mag niet zomaar door het platte dak gemonteerd worden, het verbrandingstoestel moet namelijk boven het dakvlak liggen. De beste plek voor de uitmonding van het rookkanaal is de nok van het dak, of hier zo dicht mogelijk bij. Anders loopt u het risico dat rookgassen terug te pijp instromen bij bepaalde weersomstandigheden.
  4. Heeft het gebouw een dakhoek van minder dan 23 graden? Dan moet de uitmonding van het rookkanaal minimaal een halve meter boven het dak uitsteken. Hou hierbij ook rekening met omliggende huizen of gebouwen.

Is een geveluitmonding ooit toegestaan?

Het is dus niet toegestaan om een geveluitmonding voor hout- en pelletkachels te monteren. Gashaarden of kachels mogen wel, onder bepaalde regelgeving. In het bouwbesluit wordt het volgende expliciet vermeld dat er alleen uitmondingen in gevels toegestaan zijn als:

  • met gas gestookte gesloten toestellen met en zonder ventilator zijn aangesloten;
  • met gas gestookte open toestellen met ventilator zijn aangesloten.

Waarom is deze regelgeving essentieel?

Doordat een pelletkachel over een rookgasventilator beschikt waarmee de rookgassen uit de kachel worden geblazen, wordt er vaak gedacht dat dit voldoende is en er geen schoorsteen gemonteerd hoeft te worden. Bij een harde tegenwind of wanneer de stroom uitvalt kunnen de rookgassen in dat geval niet worden afgevoerd. De rookgassen zullen in dat geval via de naden en kieren het huis binnenkomen, wat zorgt voor gevaarlijke situaties. Bij een geveluitmonding kan het rookgas zich niet goed verspreiden wat ervoor zorgt dat ze naar binnen kunnen trekken via open ramen of ventilatiesystemen. Niet alleen jij, maar ook je buren kunnen hier last van ervaren.

Loomans zorgt voor een veilige kachel

Zou u graag een sfeervolle haard in uw woonkamer willen hebben? Wij creëren een knusse plek in huis waar u gezellig samen kunt komen met vrienden en familie. Profiteer niet alleen van warmte maar ook van de sfeer die een kachel of haard met zich meebrengt. Bent u benieuwd naar uw opties? Wij vertellen u graag meer over wat mogelijk is in uw situatie met betrekking op de huidige regelgeving. Kom snel eens langs in onze showroom of neem contact op voor meer informatie.