Een scheur in het binnenwerk: valt dit onder de garantie?

Wanneer er iets mis is met uw kachel, is het fijn om te weten welke reparaties er wel en niet onder de garantie vallen. Een scheur in het binnenwerk van een kachel is een lastige kwestie. Het binnenwerk dient als bescherming van het casco van de kachel en bestaat meestal uit een bodemplaat, zijplaten, een achterwand en een remplaat. Het binnenwerk is gemaakt van vuurvast materiaal zoals vuurvast beton of vermiculiet. Sommige materialen hebben het nadeel om sneller krom te trekken, zoals gietijzer, of te breken bij blootstelling aan hitte in combinatie met vocht. We adviseren u natuurlijk graag over de beste keuze in uw situatie.

Het verschil tussen een productiefout en gebruiksslijtage

Heeft u een scheur of breuk in het binnenwerk van uw kachel? Dan valt dit helaas niet onder de garantie. De fabrieksgarantie geldt enkel in geval van productiefouten en is daardoor niet toepasbaar in deze gevallen. De garantie geldt namelijk niet voor onderdelen van de kachel die kunnen breken of slijten door gebruik. Dit geldt ook voor de ruiten van uw kachel, mits er tijdens de plaatsing hiervan geconstateerd is dat de ruit of het binnenwerk gebroken is.

Bent u benieuwd naar de specifieke garantievoorwaarden van uw kachel? Deze zijn vaak te vinden op de garantiekaart of in de handleiding van uw aangeschafte kachel. Het is mogelijk dat er een houtblok op een ongelukkige manier in de kachel geplaatst wordt, waardoor het binnenwerk onbedoeld een schok krijgt. Doordat dit een kwetsbaar materiaal betreft, wat al wordt getest door de hitte, kan het zo zijn dat er een scheur ontstaat. Doordat dit buiten de invloed van de fabrikant of leverancier gaat, valt het dus helaas niet onder de garantie.

De levensduur van een kachel

Het moeten vervangen van het binnenwerk staat los van de levensduur van een kachel. Hoewel de kachel jarenlang meegaat, is het mogelijk dat gebruiksonderdelen tijdig vervangen moeten worden: zoals fietsen bijvoorbeeld soms een nieuwe band nodig hebben. Het is van belang dat uw kachel goed onderhouden wordt. Bedekt het binnenwerk van uw kachel het casco nog? Dan is het nog niet nodig om het te laten vervangen. Als het echter af gaat brokkelen is dit wel essentieel. Wilt u uw binnenwerk optimaal mee laten gaan? Dan is het stoken van droog hout een must.

Loomans denkt met u mee

Heeft u vragen over de garantievoorwaarden van uw kachel of is uw kachel toe aan een onderhoudsbeurt? U kunt ons elke werkdag per e-mail bereiken voor alle nodige informatie. Neem gerust contact met ons op voor een afspraak of meer informatie over onze service. Stook correct, onderhoud uw kachel naar behoren en haal zo samen met Loomans het beste uit uw kachel!