Wilt u uw gashaard ombouwen naar een elektrische haard?

We horen het veel: met de huidige gasprijzen wordt het steeds aantrekkelijker om alternatieve verwarmingsoplossingen te overwegen. Een populaire optie is het ombouwen van een gesloten gashaard naar een elektrische haard. Hoewel dit mogelijk is, is het belangrijk om te weten dat dit proces niet altijd eenvoudig is. In deze blog bespreken we de mogelijkheden en overwegingen bij het ombouwen van een gashaard naar een elektrische haard zodat u voorbereid bent op de bijkomstigheden en een afgewogen keuze kunt maken.

Beperkte mogelijkheden

Bij het ombouwen van een gashaard naar een elektrische haard zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk om te weten dat de meeste elektrische haarden ontworpen zijn om ingebouwd te worden, in plaats van te worden geplaatst in een bestaande situatie. Dit betekent dat de mogelijkheden voor het ombouwen beperkt zijn en er nog geen oplossing is ontwikkeld waarmee alleen de brander aangepast kan worden.

Welke haard heeft u?

Als u een fronthaard heeft, waarbij alleen aan de voorzijde zicht is op het vuur, zijn er twee opties beschikbaar. Ten eerste, als de afmetingen van de bestaande haard overeenkomen met een inzetbare elektrische haard, kan deze in de haard worden geplaatst. Hierbij wordt eerst de ruit uit de haard verwijderd, gevolgd door de decoratie. Als de inzet haard niet volledig aansluit in de bestaande haard, kan er een maatwerk kader omheen worden gemaakt.

Als het vervangen door middel van een inzet haard niet mogelijk is, wordt het wat complexer. De enige optie die dan overblijft, is het plaatsen van een waterdamp cassette in de haard. Naast het verwijderen van de ruit en decoratie, moet ook de gasbrander uit het toestel worden verwijderd en een deel van de bodemplaat worden uitgeslepen. In deze opening kan een cassette op basis van waterdamp worden geplaatst. Omdat de haard regelmatig bijgevuld moet worden met water, is het niet mogelijk om de ruit terug te plaatsen. Bovendien zijn er een vaste wateraansluiting en stroompunt nodig bij de haard.

Hoe zit het met een waterdamphaard?

Ook willen we u graag meegeven dat een waterdamphaard op basis van waterleiding geen verwarmingselement heeft. Deze haard kan geen warmte afgeven en dient puur ter decoratie. Er zijn wel elektrische waterdamphaarden met een verwarmingselement, maar deze zijn ontworpen om ingebouwd te worden en kunnen niet in een bestaande situatie geplaatst worden, tenzij de bestaande ombouw gesloopt wordt. Voor tweezijdige, driezijdige, roomdivider of doorkijk haarden is alleen de optie met de waterdamp cassette mogelijk om de gashaard om te bouwen naar een elektrische haard. Bij een waterdamphaard is een vaste wateraansluiting niet altijd noodzakelijk. Er zijn haarden waar een waterbak aanwezig is, die u eens in de 8 uur moet bijvullen.

De bijkomende kosten

Doordat het een arbeidsintensieve klus is die veel kennis vergt, brengt het ombouwen van een gashaard naar een elektrische haard hoge kosten met zich mee. Houd rekening met een kostenplaatje €4000,- en €6000,-. Dit ligt dus onder andere aan de afmeting van de brander. Door deze hoge prijs van de klus, begrijpen wij dat het de afweging lastig kan zijn. Omgerekend zou u namelijk enorm veel kuub gas kunnen verstoken.

De voordelen van een elektrische haard

Kortom, het ombouwen van een gashaard naar een elektrische haard is mogelijk, maar het vereist zorgvuldige overweging van de kosten, het verwarmingsvermogen en de nodige aanpassingen. Als u de voorkeur geeft aan de esthetiek en gemak van een elektrische haard, en de hogere kosten en mogelijke aanpassingen accepteert, kan het ombouwen naar een elektrische haard een goede keuze zijn. Elektrische haarden bieden verschillende voordelen, zoals gemakkelijke bediening, geen noodzaak voor ventilatie of rookkanalen, en een breed scala aan ontwerpmogelijkheden.

Loomans helpt u graag!

Wij raden het u dan ook aan om bij het nemen van deze veelzijdige beslissing onze haardspecialisten in de arm te nemen voor een professioneel en persoonlijk advies voor u. Wij helpen u graag bij het beoordelen van de haard en de ombouwmogelijkheden en kunnen u voorzien van een passend advies op basis van uw specifieke situatie en wensen. Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak of meer informatie. We denken graag met u mee over de beste manier van verwarmen bij u in huis.