Welk hout is het beste voor uw haard?

Wilt u optimaal genieten van de sfeer en warmte die een haard met knisperend hout met zich meebrengt? Dan is het essentieel om het juiste hout te gebruiken voor het stoken. We hebben al eerder de essentie van het stoken van droog hout uitgelegd, in deze blog gaan we dieper in op de soorten hout die het meest geschikt zijn voor uw haard of kachel. Zo kunt u elke avond genieten van het mooiste vlammenspel.

Kies uit meerdere soorten brandhout

Eigenlijk is er geen één antwoord op welk soort hout het beste is om in te zetten als haardhout. Dit is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Iedere soort hout heeft unieke kwaliteiten waardoor sommige houtsoorten meer geschikt zijn om mee te stoken. De specifieke toepassing, uw persoonlijke voorkeur en natuurlijk het type haard of kachel. We zien dat hardhoutsoorten populair zijn om mee te stoken. Hardhoutsoorten hebben namelijk een hogere energiedichtheid, waardoor ze langer branden. En let natuurlijk op: zorg dat uw brandhout altijd goed is gedroogd. Droog hout brandt efficiënter, produceert minder rook en vermindert zo de kans op schoorsteenbranden. U kunt bijvoorbeeld stoken met de volgende soorten hout:

Berkenhout

Berkenhout is een veelzijdig hardhout wat bekend staat om zijn aangename geur. Berkenhout is geschikt voor vrijwel alle haarden en kachels. Zelfs voor kleinere kachel: het hout heeft namelijk een schone verbanding waardoor het niet spat.

Essenhout

Essenhout brandt traag en spat niet, waardoor het enorm geschikt is voor het stoken in een openhaard. Ook is essenhout erg eenvoudig aan te steken, waardoor het ook leuk is voor een beginner. Essenhout zorgt voor een rustig vlammenspel wat lekker lang brandt en geleidelijk haar warmte afgeeft.

Beukenhout

Beukenhout brandt traag en geeft veel warmte af. Wel is het vooral een aanrader als u een ervaren stoker bent: het hout stookt iets minder makkelijk. Als u dit onder de knie heeft kunt u hele avonden genieten van de voordelen van beukenhout.

Eikenhout

Eikenhout is ook een populair hardhout wat vaak wordt gebruikt voor diverse soorten kachels en haarden. Let wel op: gebruik voldoende zachthout bij het stoken om het vuur op te bouwen. Ook hierbij kunt u genieten van een lang en mooi haardvuur.

Elzenhout

Elzenhout is een zachte houtsoort waardoor het gemakkelijk brandt. Dit brandhout wordt vooral gebruikt in speksteenkachels en is uitermate geschikt voor beginnende stokers.

Een professioneel advies van Loomans

Uiteindelijk is het beste brandhout het hout dat goed is gedroogd, past bij de specifieke toepassing en persoonlijke voorkeur en geschikt is voor uw haard of kachel. Neem gerust contact met ons op over welke houtsoorten de beste keuze zijn voor uw specifieke haard of kachel. We bieden u graag een professioneel en persoonlijk advies. Geniet van de sfeer die onze haarden met zich mee brengen en stook optimaal met de juiste houtsoorten.