Wat betekent het vermogen van een kachel of haard?

Wat betekent het vermogen van een kachel of haard?

Bij de aanschaf van een kachel of haard is het van belang om het vermogen te bekijken. U koopt een kachel of haard immers meestal voor de behoefte aan warmte in huis. Het vermogen is hiervoor bepalend. Daarom is het belangrijk voor uw situatie een kachel met het juiste vermogen aan te schaffen. Dit is echter voor velen een onbekende term. Wij leggen u graag uit wat het vermogen is en wat u hiermee moet.

Vermogen haard

 

Wat is het vermogen van een kachel?

Het vermogen van een kachel is simpelweg de warmteopbrengst van een kachel of haard. Dit wordt veelal uitgedrukt in Kilowatt. Dit geeft aan hoeveel warmte een haard of kachel afgeeft. Hoe meer Kilowatt, hoe groter het vermogen en hoe meer warmte het afgeeft. Het vermogen kan oplopen tot meer dan 12 Kilowatt. Tot en met 7 kilowatt is het vermogen relatief, en vanaf 10 Kilowatt is het vermogen vrij hoog.

Factoren vermogen

Bij het kiezen van een geschikte haard is het vermogen dus belangrijk om in de gaten te houden, maar er zijn meer factoren om rekening mee te houden. Zo spelen de isolatie en aanwezigheid van centrale verwarming mee, en natuurlijk de grootte van de ruimte die verwarmd moet worden. Maar ook de hoofdtaak van de kachel of haard is belangrijk om te bepalen. Neemt u hem voornamelijk voor de sfeer of voor de warmte? Op basis hiervan kunt u kijken welk vermogen bij uw situatie past.

Problemen bij verkeerd vermogen

Het kiezen van een kachel of haard met het juiste vermogen voor uw situatie is erg belangrijk. Een verkeerd vermogen kan namelijk problemen opleveren. Bij te weinig vermogen wordt de kamer niet voldoende verwarmd en te hard stoken om dit te compenseren kan voor beschadiging zorgen. Bij te veel vermogen kan het zijn dat het sfeereffect verdwijnt omdat u de kachel te laag moet zetten. Ergere problemen zijn er bij houtkachels met een te groot vermogen. Er ontstaat onvolledige verbranding wat voor vervuiling kan zorgen.

Advies over uw kachel of haard

Door naar het vermogen van een kachel of haard te kijken kunt u een geschikt model kopen dat past bij uw situatie en geen overlast geeft. Onze experts weten alles over het vermogen van de kachels en haarden. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden en de verschillende modellen. Kom gerust langs in onze showroom of neem contact op voor meer informatie.