Veilig vuur aanmaken in een openhaard

Veilig vuur aanmaken in een openhaard

Heeft u onlangs een nieuwe openhaard aangeschaft? Of bent u benieuwd hoe u op een veilige manier de openhaard kunt stoken? Wij hebben stooktips voor u opgesteld, zodat u op een veilige manier vuur kunt maken voor uw openhaard.

Schoon en gedroogd hout

Voor een goede en totale verbranding is het van belang dat het hout schoon en gedroogd is. Het hout dat u gebruik voor uw openhaard of kachel moet minstens twee jaar op een droge en winderige plek hebben gelegen. Op deze manier daalt het vochtgehalte, zodat u een hoge temperatuur genereert. Bij vochtig hout komen er gassen, roet en teer in de schoorsteen terecht. Dit kunt u zien aan de zwarte rook dat ontstaat. Zwarte rook is zowel slecht voor het milieu als voor uw gezondheid.

Lucht

Het hout wordt optimaal verbrand als de klep van de openhaard deels openstaat en de vlammen fel zijn. Op deze manier is de verbranding schoner en duurzamer.

Zwitserse methode: vuur bovenaan laten beginnen

Veel kachels worden aangestoken door grote stapels kranten in de kachel te leggen. Echter ontstaat er op deze manier een groot brandend vuur dat veel vieze rook veroorzaakt. Deze manier van stoken wordt afgewezen door de brandweer. De brandweer adviseert om de kachel aan te steken door de Zwitserse methode toe te passen. Deze methode houdt in dat er onderin de kachel grote houtblokken liggen met daarop kleine houtstukjes die aangestoken worden. Op deze manier wordt het vuur van bovenaf rustig te branden, zodat de rookontwikkeling verminderd wordt.

Vuur doven

Als u klaar bent met stoken, is het verstandig om het vuur in de kachel of openhaard zelf uit te laten gaan. U kunt dit het beste aanpakken door de schoorsteenklep bij uw openhaard helemaal open te zetten. Het is eventueel mogelijk om een vonkenscherm te plaatsen of de haard/kachel te sluiten. Hiermee voorkomt u vonken.

Vragen?

Heeft u nog vragen over het stoken van uw haard of kachel? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals informeren en adviseren u graag hierover.