Onderhoud kachel en haard

Onderhoud kachel en haard

Loomans adviseert om zowel de haard als de schoorsteen regelmatig een onderhoudsbeurt te geven, omdat een schone haard zorgt voor een schoon en beter vuur. Daarnaast kunt u roetbranden verkleinen door regelmatig uw schoorsteen te laten vegen. Op deze manier gaat uw kachel of haard langer mee en kunt u langer genieten van uw kachel of haard. Wij hebben enkele tips voor u opgesteld voor het onderhouden en schoonmaken van uw kachel.

Roet verwijderen

Het is mogelijk dat er roet op het glas komt. Dan is het meestal genoeg om de haard in een korte tijd hevig te laten branden, zodat de vieze delen aan het glas worden losgebrand. Als dit onvoldoende is, kunt u een gekreukt stuk vochtig krant dopen in de as op de bodem van de kachel. Vervolgens kunt u dat deel tegen het glas wrijven. Dit is een goedkope en milieuvriendelijke manier om de roet aan de glas te verwijderen.

Jaarlijkse controle

Wij adviseren u eén keer per jaar de brandplaten en het vuurscherm te controleren of ze nog in de juiste staat zijn. Controleer ook het haardrooster en de brandplaat op beschadigingen. Sommige onderdelen kunnen na een tijd slijten, waardoor u deze onderdelen moet vervangen.

Schoorsteen en haard vegen

Voor een optimale verbranding is het verstandig om na vier jaar de haard en de schoorsteen te vegen. Een schone haard en schoorsteen voorkomt een roetbrand die schade kan geven aan de schoorsteen en mogelijk brand in uw woning. Als u of het schoonmaakbedrijf meer roet constateert dan normaal, dan moet er vaker geveegd worden. Roet wordt onder andere gevormd door het gebruik van vochtig hout in plaats van droog hout. Let hier dus op bij het aansteken van uw haard.

Vragen?

Heeft u nog vragen over het onderhouden van uw kachel of haard? Of wilt u graag een schoonmaakbeurt plannen voor uw kachel? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.