Stoppen met gas zorgt slechts voor meer CO2

Stoppen met gas zorgt slechts voor meer CO2

Het besluit van het kabinet om alle huizen van het gas af te halen is volgens sommige een grote fout. Hoogleraar energiesystemen David Smeulders voorziet problemen. Hij is er juist van overtuigd dat aardgas een deel is van de oplossing tegen klimaatverandering.

Stoppen met gas zorgt slechts voor meer CO2

Eén op de vijf huizen

Het kabinet heeft bepaald dat over tien jaar één op de vijf huizen in Nederland niet langer voorzien moet zijn van gas. Gemeentes zijn per direct aan de slag gegaan met het opstellen van een plan dat uiterlijk volgend jaar bij het kabinet moet worden ingediend. In dit plan moet per wijk worden benoemd vanaf wanneer de aardgaskraan kan worden dichtgedraaid en welke verwarmingsbron er in de plaats komt van onze cv ketels. Volgens de hoogleraar begint het bij iedereen nu pas door te dringen hoe groot deze verandering daadwerkelijk is. Hij verklaart dat deze pogingen niets zal opleveren.

De opwarming van de aarde

Meneer Smeulders is van mening dat gas helemaal geen slechte brandstof is. Volgens hem werken onze buurlanden, Duitsland en België, een hele andere richting op dan Nederland. Zij zijn juist bezig om hun huizen aan te sluiten op aardgasleidingen. De heer Smeulders is ervan overtuigd dat we moeten zoeken naar oplossingen die niet alleen duurzaam zijn op papier. Op die manier zal de zeespiegel gewoon blijven stijgen. De maatregelen die we werkelijk zouden moeten ondernemen moeten zowel op papier als in de werkelijkheid klimaatwinst opleveren.

Eventuele oplossingen

Het zou, volgens meneer Smeulders, al een zeer groot verschil maken wanneer het kabinet een deel van de subsidie voor biomassa zou uittrekken voor het isoleren van de huizen in Nederland. Isolatie is namelijk nooit een slecht idee. Het is een goedkopere en aantoonbare duurzame oplossing. Wanneer de isolatie is afgerond hoeft er in de toekomst minder gas te worden gestookt. Vervolgens zouden we kunnen gaan denken aan warmtepompen. We kunnen dan de gaskranen in de meterkast laten zitten en wanneer we dan in de toekomst voldoende groene waterstof hebben, deze weer opendraaien.

Vakkundig advies over uw haard

Heeft u interesse in een haard voor uw woning of bedrijfspand, maar wenst u eerst te worden geïnformeerd naar de mogelijkheden? Onze medewerkers voorzien u van het beste advies voor uw situatie. Voor meer informatie of eventuele vragen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u dan graag verder.