Schadelijke stoffen voorkomen

Schadelijke stoffen voorkomen

Vindt u een houtkachel ook zo mooi, maar bent u bang voor de schadelijke stoffen die vrij komen? Of heeft u onlangs het nieuws gelezen over schadelijke fijnstof en houtrook? Als specialist op het gebied van sfeerverwarming kunnen wij stellen dat deze stoffen alleen vrijkomen bij het onjuist stoken en onjuist gebruik van een kachel. Wij geven u graag een aantal tips om schadelijke stoffen te voorkomen. Dan kunt u alsnog met een gerust hart genieten van een houtkachel of haard!

houtkachel

 

Fijnstof

Fijnstof zijn kleine stofjes die in de lucht zweven en een gevaar vormen voor de gezondheid. Sommige deeltjes kunnen zelfs in het bloed komen, wat weer zorgt voor ziektes. Onlangs kwam in het nieuws dat de aankoop van een hout gestookte haard of kachel ontmoedigd moet worden in verband met de uitstoot van fijnstof. Als houtstookexpert kunnen wij stellen dat overlast door houtgestookte kachels en haarden altijd te voorkomen zijn door te letten op de volgende factoren:

  • Een goede kachel. Niet elke kachel is even goed als de ander. Onder goede kachel kunt u ook een nieuwere kachel verstaan. Oude kachels hebben meestal een lange periode gewerkt, waardoor deze nu meer uitstoot veroorzaken dan nieuwe kachels. Daarnaast is het ook mogelijk om de kachel te onderhouden door een vakbekwame expert binnen het vakgebied. Door de combinatie van een goede kachel met regelmatige onderhoudsbeurten kunt u gevaarlijke stoffen, zoals fijnstof en houtrook voorkomen.
  • Goed stookgedrag. Zoals we al vaker hebben aangegeven, is het juist stoken van hout erg belangrijk. Zo ontstaat er geen zwarte rook en is het niet gevaarlijk. Wij adviseren om de Zwitserse methode toe te passen bij het stoken van hout. Het vuur wordt zo rustig gebrand, zodat de rookontwikkeling verminderd wordt.
  • Goede installatie. Het is belangrijk om uw haard of kachel op de juiste manier te installeren. Laat het dus niet over aan een stukadoor die gelijk ook de haard installeert. Uw veiligheid is van groot belang en de installatie van uw haard speelt hierbij een rol.
  • Schoon en gedroogd hout. Voor een goede en totale verbranding is het belangrijk dat het hout schoon en gedroogd is. Het vochtgehalte van het hout moet onder de 20% liggen om een juiste verbranding te veroorzaken.

Vragen?

Heeft u nog vragen over het stoken van uw haard of kachel? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals informeren en adviseren u graag verder hierover.