Nieuwe richtlijnen maken onze haarden en kachels nog zuiniger

Voor de haarden en kachels van Loomans gelden sinds een jaar nieuwe regels om ze energiezuiniger te maken. Sinds 2020 voldoen onze gashaarden aan speciale eisen die zijn goedgekeurd door het Europees Parlement. Vanaf 2022 gaan er ook andere regels in voor onze houthaarden en pelletkachels. Maar wat betekent dit voor u?

Zuinige haarden en kachels

De nieuwe richtlijnen gelden niet alleen voor haarden en kachels, maar voor alle apparaten. Omdat het belangrijk is dat we zuinig met energie omgaan, moet ieder apparaat in de Europese Unie voldoen aan een aantal producteisen die het zuiniger maken. Onze gashaarden voldoen al aan de juiste regels sinds vorig jaar. Dit is ook voordelig voor u: een gashaard van Loomans levert u nu minder energiekosten op.

Verschillende regels

Ondanks dat deze regels al een jaar bestaan en er nieuwe aankomen, bestaat er nog altijd verwarring over. Deze eisen vallen namelijk onder de regeling Ecodesign, die anders zijn dan de al langer bestaande CE-normen. Deze lopen vaak wat achter op de nieuw vastgestelde EU-regels. Beide normen gelden nu tegelijkertijd. Dat zal ook het geval zijn wanneer de nieuwe Ecodesign-richtlijnen ingaan voor houthaarden en pelletkachels. Die zijn vanaf 2022 ook energiezuiniger, omdat ze door de fabrikanten anders worden ontworpen.

Energiezuinigheid controleren met Ecolabel

Welke toestellen energiezuinig zijn en welke minder, kunt u nu en in de toekomst in onze winkel controleren op de manier waarop u dat gewend bent: aan de hand van Ecolabels. Deze zijn voor al onze klanten duidelijk zichtbaar op alle haarden en kachels. Aan de hand van verschillende kleurcodes kunt u zien welke haard of kachel het meest efficiënt met uw energie omgaat.

Heeft u vragen over de aanduiding op een label? Dan kunt u die natuurlijk altijd stellen aan één van onze medewerkers. Neem gerust contact met ons op.