Belangrijke tips voor het onderhouden van uw haard

Belangrijke tips voor het onderhouden van uw haard

Uw warme haard maakt de gure dagen in het voorjaar meer dan goed. Toch vergeten veel mensen dat regelmatig onderhoud belangrijk is om ervan te kunnen blijven genieten. Dit is belangrijk voor de veiligheid, en onderhoud hoeft niet eens lastig te zijn. De experts van Loomans Haarden & Kachels geven u nuttige tips.

Schoorsteenvegen

Onderhoud aan uw haard is bijvoorbeeld belangrijk om een schoorsteenbrand te voorkomen. Een tip die we u mee willen geven is dan ook dat u regelmatig, eens per jaar, uw schoorsteen laat vegen door een schoorsteenveger. Met een specialistische blik kunnen zij zien welke roetaanslag een probleem vormt, waarna meteen wordt begonnen met vegen. Wij raden u dan ook niet aan zelf te experimenteren met vegen, omdat gevaarlijke roetplekken nou eenmaal lastig te ontdekken zijn.

Aansteken

Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat er vuil of stof in uw haard terecht komt. Dit is namelijk heel erg brandbaar. Gouden tip: steek uw haard regelmatig aan. Ook wanneer er weer warmere dagen aan komen. Zo voorkomt u dat stof zich kan gaan vormen op het hout in uw haard. Onderhoud hoort bij het hebben van een haard, dus regelmatig aansteken ook. In de zomermaanden hoeft uw haard natuurlijk niet lang aan te staan. Zolang de vorming van stof en ander vuil voorkomt, weet u zeker dat u in de winter veilig stookt. En als je de haard aansteekt, kan je dat het best doen volgens de Zwitserse methode. Door het hout van bovenaf aan te steken, begint dit rustig te branden. Dit voorkomt grote roetschade.

Onderhoud in de zomer

De zomer is sowieso een belangrijk moment om uw gashaard te onderhouden. Wanneer u er dan achter komt dat er een storing is, heeft u nog genoeg tijd om dit te herstellen. In de winter is dit vervelender: dan wilt u natuurlijk meteen kunnen genieten van de warmte van uw gashaard. Daarnaast wachten veel mensen met het onderhoud tot de winter. Als u niet op een wachtlijst wilt komen te staan, kunt u dus beter snel handelen. Onderhoud plegen in de zomer raden wij dus ten zeerste aan.

Zelf jaarlijks controleren

Misschien wel dé belangrijkste tip: laat uw haard jaarlijks controleren. Het is niet verplicht, maar met een jaarlijkse controle neemt u wel het zekere voor het onzekere. Dit kunt u zelf doen. U kunt bijvoorbeeld zelf op beschadigingen controleren. Belangrijke onderdelen om goed naar te kijken zijn bijvoorbeeld het haardrooster, de brandplaat en het vuurscherm. Met een beschadigd vuurscherm is het bijvoorbeeld mogelijk dat vonken overspringen naar de kamer en brandvlekken maken in uw laminaat of brand veroorzaken op een tapijt. En dat wilt u natuurlijk voorkomen!

Vragen over onderhoud

Bij Loomans Haarden & Kachels kunnen we ons natuurlijk voorstellen dat u nog steeds vragen heeft over het onderhouden van uw haard. U wilt natuurlijk zeker weten dat u dit op de goede manier doet. Voor al uw vragen en opmerkingen aan onze experts, kunt u altijd contact met ons opnemen!