Het stookalert

Het stookalert

Bent u van plan om deze maanden te stoken, maar wilt u gezondheidsklachten bij mensen in uw omgeving voorkomen?  Check dan op voorhand of er een stookalert actief is, zodat u er zeker van bent dat de weersomstandigheden juist zijn. Loomans vertelt u graag alles wat u moeten weten over het stookalert.

Het stookalert

Werking van het stookalert

Het stookalert treedt in werking wanneer de weersomstandigheden buiten ongunstig zijn voor het opstoken van hout. Gezamenlijk kijken KNMI en het RIVM naar de weersvoorspellingen. De belangrijkste aspecten waar zij op letten zijn de windsnelheid en de dichtheid van de onderste luchtlaag. Wanneer blijkt dat de helft van een hele provincie onder dezelfde toestand verkeert wordt het stookalert vrijgegeven. De mensen die geabonneerd zijn ontvangen dan rond het middaguur een mail met daarin het advies geen hout te stoken.

Gezondheidsklachten

Bij het verbranden van hout komen schadelijke stoffen vrij. Wanneer het buiten windstil of mistig is blijven deze schadelijke stoffen in de lucht hangen. Dit is ongezond voor iedereen, maar extra gevaarlijk voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij kunnen hierdoor sneller gezondheidsklachten ervaren. Een manier om dit te voorkomen is door stoken te vermijden wanneer het weer hiervoor ongeschikt is.

Ontwikkelingsfase

Momenteel is er van een verbod nog geen sprake. Het stookalert zit nog in een ontwikkelingsfase. Het RIVM en KNMI analyseren de huidige manier van werken van het stookalert. Het is vooralsnog niet bekend of er in de toekomst een verbod zal komen. Wilt u op de hoogte worden gebracht wanneer er een stookalert wordt vrijgegeven? Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kunt u zich aanmelden voor een melding wanneer het alert in werking gaat.

De beste haard voor u

Wilt u graag advies over welke haard of kachel het beste is voor u en uw omgeving? Bij Loomans Haarden & Kachels kunnen wij u alles vertellen wat u moet weten. Voor vragen of eventuele opmerkingen kunt u contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.