Geen verbod, maar strengere eisen aan houtkachels

Geen verbod, maar strengere eisen aan houtkachels

Met de stikstofdiscussie op de voorgrond is het beperken van de uitstoot in Nederland weer veel in het nieuws. Met name het gebruik van houtkachels is voer voor discussie. Inmiddels is er uitsluitsel over het gebruik van de sfeermaker. Er komt geen verbod maar vanaf 2020 gaan er wel strengere eisen gelden voor het gebruik van houtkachels. Wij leggen u graag uit hoe dit in zijn werk gaat.

Strengere eisen houtkachel

 

Ecodesign richtlijn

Al een aantal jaar geleden is er een Europese regelgeving goedgekeurd die strengere eisen stelt aan de uitstoot van kachels. In Nederland gaat dit beleid, de Ecodesign richtlijn, al in 2020 in. Dit betekent dat houtkachels een veel hoger rendement van minimaal 75% moeten hebben. Bovendien mogen ze nog maar 40 miligram fijnstof per kubieke meter uitstoten. Vanwege de nieuwe richtlijn mogen er naar verwachting in de loop van 2020 alleen nog kachels worden verkocht die voldoen aan de nieuwe norm.

Juiste manier stoken

Met deze richtlijn wordt tegemoet gekomen aan beide kanten van de discussie. De uitstoot wordt verminderd, maar de gezelligheid en warmte van een houtkachel blijft een optie voor ieder huishouden. Wel moeten mensen meer rekening houden met de juiste manier van stoken. Zo gaven we eerder al aan dat zeker in de herfst de wind veel invloed heeft op de rookontwikkeling. Hout wat wordt gebruikt om te stoken moet bovendien goed droog zijn. Om dit in goede banen te leiden wordt er gewerkt aan een stookalert om te waarschuwen als de weersomstandigheden het niet toelaten om de houtkachel aan te steken.

Goedgekeurde houtkachels bij Loomans

De regels voor een goede houtkachel zijn dus een stuk strenger dan voorheen. Bij Loomans kunt u echter kiezen uit een ruim aanbod aan goedgekeurde houtkachels. Alle haarden die wij verkopen zijn goedgekeurd voor de nieuwe norm en mogen dus gewoon bij u in huis worden aangestoken. Zo kunt u nog altijd genieten van een knisperend vuur op een koude winterdag.

Interesse in een houtkachel?

Wilt u deze winter nog genieten van de warmte en sfeer die een houtkachel in huis brengt? Kom eens langs bij ons in de showroom en bekijk de verschillende modellen. We adviseren u graag over de diverse mogelijkheden van onze houtkachels. Voor vragen of meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen.