Gas voorlopig nog hard nodig

Gas voorlopig nog hard nodig

Het gebruik van aardgas wordt steeds verder verminderd en wordt vaak gezien als een kwaaddoener. Toch is het gebruik van gas niet altijd even slecht. Bovendien hebben we het de komende jaren nog flink nodig en is het ondenkbaar dat we op korte termijn al zonder zullen zitten. Dat huizen van het gas afmoeten is dan ook voorlopig nog totaal niet haalbaar.

 

Gas

Minst vervuilend

Waar aardgas steevast wordt neergezet als zeer schadelijk voor het milieu is het niet per definitie een slechte bron van energie. In vergelijking met andere fossiele brandstoffen is aardgas zelfs het minst vervuilend van allemaal. Zo produceert het veel minder schadelijke stoffen dan bijvoorbeeld steenkool of olie. Dat maakt dat voor de overgang naar een duurzame energieproductie aardgas noodzakelijk is om de transitie soepel te laten verlopen. Er kan niet in eens overgestapt worden en door gas te gebruiken in plaats van steenkool wordt er al veel minder CO2 uitgestoten.

Geen gas op korte termijn onmogelijk

De overheid wil zo snel mogelijk af van het gebruik van aardgas om zo de klimaatverandering tegen te gaan. Het is echter ondenkbaar dat dit binnen nu en 15 jaar al gaat gebeuren. Het overstappen naar huizen zonder gas is op dit moment nog te veel gevraagd en levert nog te veel problemen op. Zo is de vervangende technologie die gas moet doen verdwijnen nog erg nieuw en werkt het niet altijd even goed. De waterpomp, die de cv-ketel moet vervangen, haalt bijvoorbeeld bij lange na de verwarming van het leidingwater niet in vergelijking met de cv-ketel. De overgang gaat dan ook tijd kosten, zo stelde ook Diederik Samsom, die de onderhandelingen over de gasdaling in de gebouwde omgeving leidt.

Kostentechnisch niet realiseerbaar

Belangrijkste kritiekpunt in het afschaffen van gas in huis zijn de kosten. Het energieneutraal maken van woningen jaagt de bewoner enorm op kosten en dat is momenteel simpelweg nog niet haalbaar. De alternatieven en bijkomende kosten, zoals het isoleren van het huis of het aanpassen van het verwarmingssysteem, zijn enorm hoog. Dit kunnen heel veel mensen op dit moment gewoonweg niet betalen. Bovendien is er nog weinig overeenstemming over hoe deze kosten verdeeld moeten worden. Dit maakt het kostentechnisch op dit moment niet realiseerbaar alle huizen van het gas te halen.

Gas in huis nog altijd mogelijk

Het is dus nog altijd mogelijk om aardgas in uw huis te gebruiken, ook kijkend naar de toekomst. Het is bovendien minder vervuilend dan vaak wordt geroepen. Zo kunt u dus nog altijd een gashaard in uw woning gebruiken. Voor alle mogelijkheden bij Loomans kunt u altijd contact met ons opnemen of neem eens een kijkje in het assortiment.