Laat uw houthaard onderhouden door een schoorsteenveger

Een houthaard van Loomans Haarden & Kachels is een mooie blikvanger voor uw woonkamer. Maar na de installatie is het onderhoud ervan ook erg belangrijk. Want als u niet oplet kan uw prachtige houthaard plots een onverwachte schoorsteenbrand veroorzaken.

Onverwacht

In Nederland ontstaan er jaarlijks meer dan 2.000 grote en kleine schoorsteenbranden. Deze ontstaan vaak onverwacht omdat het niet makkelijk is om in de schoorsteen te kijken en zelf te controleren of alle warmte snel naar buiten kan opstijgen. De oorzaak is ook moeilijk te zien: de meeste schoorsteenbranden ontstaan namelijk door roetaanslag.

Wegvegen

De roetaanslag in uw schoorsteen ontstaat door een onvolledige verbranding. De oorzaken hiervan lopen uiteen. Het stoken van nat hout kan de oorzaak zijn, maar ook te weinig zuurstof bij het stoken kan hiertoe leiden. In andere gevallen is een verstopping in de schoorsteen de boosdoener, bijvoorbeeld door een vogelnestje. Er ontstaat een teerachtige laag tegen de wand van uw schoorsteen, die u zelf moeilijk kunt ontdekken. Deze laag is licht ontvlambaar en moet voor de veiligheid snel weggeveegd worden.

Schoorsteenveger

Dit is geen klus waar u zelf aan moet beginnen. Door de hoogte van de schoorsteen en een gebrek aan zekeringsmateriaal is dit vaak gevaarlijk. U kunt dit werk beter laten uitvoeren door een schoorsteenveger. Kies hierbij wel altijd voor een gekwalificeerde schoorsteenveger die is aangemeld bij het schoorsteenvegersgilde ASPB. Deze vakmensen doen vandaag de dag meer dan alleen uw schoorsteen schoonvegen. Zo inspecteren ze ook het rookkanaal met een kleine camera zodat ook verstoppingen, lekkages en scheuren aan het licht komen. Maar het vegen blijft natuurlijk de belangrijkste taak: via uw dak veegt de schoorsteenveger de teerlaag weg, zodat u uw houthaard weer veilig kunt gebruiken. Het is belangrijk om uw schoorsteen ieder jaar te laten vegen.

Voorkomen

Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. U kunt op verschillende manieren verantwoord stoken en voorkomen dat er snel weer een nieuwe laag teer in uw schoorsteen ontstaat. Deze tips zijn dan erg handig:

  • Verbrand alleen droog hout;
  • Steek uw haard alleen aan als er wind waait zodat de verbrandingsgassen goed worden afgevoerd;
  • Controleer regelmatig of de rook uit uw schoorsteen wit is, dat wijst op een goede verbranding.

U kunt nog meer stooktips vinden op onze website, zodat u weet hoe u op de beste en meest verantwoorde manier uw huis sfeervol kunt verwarmen tijdens de feestdagen. Zo leggen we u bijvoorbeeld uit wat de beste manier is om uw houthaard aan te steken.

 

Vragen over uw houthaard

Heeft u vragen over uw houthaard van Loomans Haarden & Kachels? Dan kunt u die stellen door contact met ons op te nemen. We helpen u graag verder zodat u optimaal kunt genieten van uw haard.