Hoeveel warmte moet uw haard afgeven?

Een haard in huis is niet alleen mooi, maar ook goed voor de temperatuur in de kamer. Niks is lekkerder dan tijdens de koude wintermaanden opwarmen voor het warme haardvuur. Maar hoeveel warmte moet uw haard afgeven om uw huis goed te kunnen verwarmen? De haardexperts van Loomans Haarden & Kachels hebben het antwoord voor u!

Afstemmen

Wanneer u een haard of kachel koopt, is het slim om meteen na te kijken of deze genoeg warmte afgeeft voor de ruimte waar u deze wil plaatsen. De aanwezigheid van een centrale verwarming, isolatie en de grootte van de ruimte zijn daarbij allemaal van belang. Wanneer u het vermogen van uw haard niet goed afstemt, kan deze de ruimte niet goed verwarmen.

Hard stoken

Met een houthaard lijkt de oplossing snel te zijn gevonden: gewoon harder stoken. Maar daarmee verwarmt u misschien wel de kamer beter, de levensduur van uw haard gaat er ook hard van achteruit. Het maakt bovendien uit of uw haard te veel vermogen heeft. In dat geval kunt u de kachel niet heet genoeg stoken. Dan treedt er al snel vervuiling op in de schoorsteen, die u alleen kunt laten weghalen door een schoorsteenveger.

Lager draaien

Ook een gashaard heeft een bepaald vermogen. Als deze te hoog is, kunt u de vlammen makkelijk lager draaien. Maar u wilt natuurlijk volop kunnen genieten van het warme vuur terwijl u op de bank een kop chocolademelk drinkt. Investeer in sfeervolle feestdagen door van tevoren goed na te denken over het vermogen van uw haard. De verschillen per kamer kunnen namelijk groot zijn.

Isolatie

Vooral de isolatie van uw huis bepaalt veel voor het benodigde vermogen van uw haard. In een gemiddelde woonkamer voor een gezin scheelt het bijvoorbeeld al veel of een huis goed, redelijk of slecht geïsoleerd is. Bij een goede isolatie hoeft uw haard bijvoorbeeld ‘maar’ 6,0 kilowatt op te leveren. Wanneer je huis minder goed geïsoleerd is, is dit al 8,0 kilowatt. Mocht uw huis verouderd zijn en een slechte isolatie hebben, houd dan rekening met een benodigd vermogen van 10,0 kilowatt.

Kijken

Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar wat voor haard u koopt. Hier kunt u achter komen door online een blik te werpen op onze haarden. U kunt bovendien contact met ons opnemen voor al uw vragen over bijvoorbeeld het warmtevermogen. Bij Loomans Haarden & Kachels zoeken we graag samen met u naar uw perfecte haard!