Alles over de uitmonding van uw rookkanaal

Alles over de uitmonding van uw rookkanaal

Wilt u een haard of kachel laten plaatsen in huis en twijfelt u over de mogelijkheden van het rookkanaal? Let dan op dat er een aantal regels zijn waar u aan moet voldoen bij de uitmonding van het rookkanaal. We vertellen u graag alles wat u moet weten over een goed en veilig rookkanaal.

Uitmonding rookkanaal

Regelgeving

Er zitten wel degelijk regels verbonden aan de uitmonding van het rookkanaal, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. Het niet navolgen van de regels kan leiden tot onveilige situaties of overlast. Zo is het zelfs wettelijk verboden om een geveldoorvoer te plaatsen bij een pelletkachel. De schoorsteen moet volgens het bouwbesluit boven de nok van het dak uitsteken en moet bevestigd zijn aan de hoofddraagconstructie van het gebouw. Daarnaast mag je geen open haard of gesloten houtkachel aansluiten op een gecombineerd rookkanaal en het rookkanaal moet minstens 4 meter lang zijn.

Beste plek op het dak

Ook de plek op het dak is van groot belang. De regel is dat een uitmonding van rookgas voor een verbrandingstoestel boven het dakvlak moet liggen. De beste plek is dan ook de nok van het dak of zo dicht mogelijk bij de nok.  Anders kunnen rookgassen terug de pijp instromen bij bepaalde windstromen. Bij daken met een dakhoek van minder dan 23 graden moet de uitmonding een halve meter boven het dak uitsteken. Ook moet er rekening gehouden worden met omliggende gebouwen.

Laat u adviseren

Twijfelt u over het aanleggen van het  rookkanaal of hoe u de kachel of haard het beste in huis kunt laten plaatsen? Dan kunt u uiteraard bij Loomans langskomen voor advies op maat over de installatie van uw haard of kachel. Wij lichten u graag in over het plaatsen van een veilig rookkanaal zonder overlast.

Haard laten plaatsen?

Wilt u graag een haard of kachel in huis halen voor de gezelligheid en warmte het hele jaar door? Kom dan langs bij de showroom van Loomans of neem contact op voor meer informatie. We laten u graag alle mogelijkheden zien, zodat u de perfecte haard of kachel krijgt.