Warmtepomp nog geen alternatief voor aardgasnetwerk
Ruim 220.000 woningen in Nederland zijn inmiddels voorzien van een warmtepomp als duurzaam alternatief voor het aardgas netwerk. Ze zouden het huis sneller verwarmen en de energierekening laten dalen. Echter is uit een recent onderzoek van Radar gebleken dat een op de vijf mensen met een warmtepomp ontevreden is over de werking ervan. De warmtepomp, is dat wel zo’n goed alternatief voor het aardgas?
Verwarmingsproblemen met de waterpomp
20 procent van de huishoudens (44.000) met een warmtepomp krijgt het huis niet warm genoeg. Dat heeft verschillende oorzaken. Een goed geïsoleerd huis is een vereiste voor een goede functionering van de warmtepomp. Veel gebruikers die in de kou zitten beschikken over een woning uit 1980 of eerder. Vaak hebben deze woningen ‘slechts’ dubbelglas, terwijl HR++ of triple-glas wordt aangeraden. Ook wordt er bij de warmtepomp gewerkt met lagere temperaturen dan bij een traditionele gasgestookte kachel. Hiervoor zijn traditionele radiatoren eigenlijk niet geschikt. Vloerverwarming blijkt hierbij het best te functioneren, terwijl de meeste huishoudens nog over radiatoren beschikken. Veel woningen zijn dus simpelweg nog niet geschikt voor een warmtepomp.
Tegenvallend rendement 
De belangrijkste reden om voor een warmtepomp te kiezen is kostenbesparing. Toch valt bij 17 procent (37.400) van de gebruikers de energierekening juist hoger uit. Dit heeft te maken met het feit dat een warmtepomp flink meer elektriciteit gebruikt, zeker op momenten dat het koud is en de warmtepomp extra hard moet werken. Berekeningen wijzen uit dat het verwarmen van de woning met gas tot nu toe in veel gevallen goedkoper is dan met elektriciteit. Ook blijkt het Nederlandse klimaat niet geschikt genoeg te zijn om rendement te halen uit een warmtepomp zoals deze er nu is.
Hoge kosten
In veel gevallen is de woning nog niet geschikt voor een warmtepomp en maakt ook het klimaat het lastig om rendement te halen uit de warmtepomp. Respondenten uit het onderzoek geven aan tot maar liefst 30.000 euro uit te geven aan isolatie van de woning en het plaatsen van de warmtepomp. Als vervolgens nog een gebrek aan kennis bij installateurs om de hoek komt kijken en het systeem slecht ingeregeld is, is het rendement slecht en zijn de kosten hoog. Er worden subsidies verstrekt om de woning duurzaam te maken, maar dit is in geval van zo’n grote investering slechts een pleister op de zere wond.
Loomans Haarden & Kachels
Er zitten veel haken en ogen aan het laten plaatsen van een warmtepomp. Vooralsnog is het geen goed alternatief voor het aardgasnetwerk. Wilt u er wél lekker warmpjes bijzitten? Overweeg dan eens een van onze haarden en kachels. Ze geven niet alleen heerlijke warmte af, maar halen ook sfeer in huis en u kunt eindeloos genieten van het mooie vlammenspel. Heeft u interesse? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, of kom langs in onze showroom. We helpen u graag.