Stooktips

Om optimaal te kunnen genieten van uw hout-gestookte kachel of haard zijn er een aantal dingen nodig. Wij geven u graag enkele stooktips.

Goede verbranding

Om een goede en totale verbranding van het hout te hebben is het belangrijk dat u schoon en gedroogd hout of houtbriketten gebruikt. Ook zaagsel-paraffine briketten zijn een goede brandstof. Het hout dat u gebruikt voor uw haard of kachel moet minstens twee jaar op een droge en winderige plek hebben gelegen. Hierdoor daalt het vochtgehalte tot onder de 20%. Droog hout genereerd een hogere temperatuur dan vochtig hout. Daarnaast zorgt vochtig hout voor een onvolledige verbranding en komen er gassen, roet en teer in de schoorsteen terecht.

Voor een goede verbranding van het hout is daarnaast de zuurstoftoevoer en rookgasafvoer erg belangrijk. Een slechte verbranding is te zien aan de zwarte rook. Dit is slecht voor het milieu en voor uw gezondheid! Een goede verbranding heeft een kleurloze of witte rook.

Zwitserse methode

Veel houtkachels worden aangestoken door een grote stapel hout en kranten in de kachel te leggen. Na het aansteken van de stapel ontstaat een groot en hard brandend vuur dat veel vieze rook veroorzaakt. Daarnaast brandt een grote hoeveelheid hout niet volledig.De brandweer raadt deze manier van stoken af en adviseert de houtkachel aan te steken door de Zwitserse methode toe te passen. Die methode wordt ook wel het ‘omgekeerde stoken’ genoemd. Onder in de kachel komen grote houtblokken te liggen, daarop komen kleine houtjes die aangestoken worden. De methode zorgt er voor dat het vuur van bovenaf rustig begint te branden en dat de rookontwikkeling minimaliseert.

Vuur doven

Bent u klaar met stoken, laat het vuur in uw kachel of openhaard dan uit zichzelf uitgaan. Zet bij een openhaard de schoorsteenklep helemaal open. Plaats eventueel een vonkenscherm of sluit de haard/ kachel af. Hiermee voorkomt u dat er vonken kunnen wegspringen. Zorg er daarnaast voor dat u goed blijft ventileren.